ŽENSKI ROMSKI CENTAR – VELIKI CRLJENI

>ENGLISH   >RROMANO

Ženski Romski Centar iz Velikih Crljena od 2002. godine aktivno radi na unapređivanju prava Romkinja u opštini Lazarevac.

DSC_0026 Organizovale smo se jer je bilo potrebno da se u našoj lokalnoj zajednici osnažuju nezaposlene žene, kao i one koje su pretrpele nasilje.

U početku smo u okviru mesne zajednice Veliki Crljeni delile humanitarnu pomoć. Uspostavile smo saradnju sa lokalnim institucijama i drugim organizacijama civilnog društva. Otvorile smo pitanja pozicije Romkinja u odlučivanju o važnim temama u lokalnoj sredini.

DSCN2436Ukazujemo i na probleme nasilja nad Romkinjama. Istraživale smo i analizirale stepen učešća Romkinja u prijavljivanju slučajeva porodičnog nasilja. Usmerene smo na edukaciju i zaštitu žrtava porodičnog nasilja, rad sa decom sklonom asocijalnom ponašanju i edukaciji mladih bračnih parova.

DSCN0087Trenutni projekti na kojima radimo se odnose na edukaciju, pravnu pomoć, zdravstvenu zaštitu i ekonomsko osnaživanje kroz pokretanje sopstvenog preduzetništva.

Organizovale smo mnogobrojene tribine i okrugle stolove na različite teme koje se tiču Romkinja. U saradnji sa sestrinskim organizacijama Romski ženski centrar Bibija iz Beograda i Ženski prostor iz Niša, inicirale smo Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja nacionalnih manjina Opštine Lazarevac. Aktivno smo učestvovale u njegovoj izradi kao i u implementaciji.DSCN0301

Tokom majskih poplava 2014. godine, koje su zadesile i opštinu Lazarevac, ugroženom stanovništvu smo distribuirale humanitarnu pomoć. Održavale smo i radionice psihosocijalne podrške ženama i deci, a volonteri i volonterke naše organizacije bili su angažovni na sanaciji poplavljenog područja.

DSCN0016

Kontakt:

Ženski romski centar

Tel: 063 77 53 772

e-mail:   zenskircentar@gmail.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *