Važno je da se obrazujemo i da radimo

Jasmina Marković, koordinatorka za Romska pitanja, Obrenovac

Aktivistkinja sam da bih pomagala Romkinjama i Romima što više, naročito da bi mogli da se obrazuju i zaposle. Bez škole nema posla. Teško je i sa školom, a naročito bez. Idem po kućama, pričam sa njima, motivišem ih. Razgovaram i sa roditeljima i sa decom.

20160407_0039

Glavni problem je novac i siromaštvo. Obrazovanje nakon osnovne škole ipak košta, koštaju knjige za srednju školu i ostalo što je potrebno. Roditelji rade za nadnice, a ceo dan rada na tim teškim poslovima se plaća od 500 do 1000 dinara.

20160407_0035

Pitaju me kako sam ja završila školu i kako sam stigla da učim, jer smo sestra i ja deca samohranog roditelja. Imamo samo oca. Pitaju me kako sam uspela da završim školu jer znaju da se staram i o sestri koja ima Daunov sindrom. Završila sam Srednju poljoprivrednu školu i upisala sam Višu poslovnu školu. Mnogo znači podrška društva. Na primer, drago mi je da sam pomogla jednoj devojčici, koja je odlična učenica, da dobije stipendiju za srednju školu i da nastavi dalje školovanje.

Radmila Zećirović, koordinatorka za romska pitanja, Novi Sad

Značaj Romske ženske mreže je u tome što se mi žene okupljamo već dugi niz godina oko zajedničke stvari, a to je ostvarivanje naših prava. Prava Romkinja su ugrožena i to je zajednički cilj koji nas veže. Svaka iz svog ugla želi to da reši i želimo da zajedničkim snagama predstavimo i Romima i Romkinjama, kaoi široj javnosti, koliko je važno da mi koristimo svoja prava.

20160407_0062

Najurgentniji problem koji treba rešiti je zapošljavanje Romkinja, koliko god da je teška situacija u Srbiji. Ako imamo ekonomsku samostalnost, onda možemo da radimo na tome da budimo svest. Zapošljavanje je ključ, a to jeste ključni problem i naše je da radimo na tome.

20160407_0064

Problem je i što Romkinje koje imaju decu, nemaju gde da ih ostave. Po afirmativnim merama, romska deca imaju prioritet, ali u praksi se to slabo primenjuje. Vrtići nemaju kapacitet za toliko dece i nekako su romska deca na drugom nivou… Nekada se i roditelji stide da odvedu svoju decu u vrtić, jer ništa nemaju spram druge dece i roditelja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *