UDRUŽENJE TERNIPE, PIROT

>ENGLISH   >RROMANO

Naše udruženje je osnovano 8. aprila i ove godine obeležavamo pet godina rada organizacije. Bavimo se integracijom Roma i Romkinja, sa posebnim akcentom na mlade i žene. Ime naše organizacije znači mladost.

1932405_734419133257160_252518809_n

Resursi kojima raspolažemo su, pre svega, mladi Romi i Romkinje sa iskustvom vršnjačkih edukatora, trenerskog i organizatorskog terenskog rada. U programu za mlade imamo i plesnu, folklornu, dramsku i sportsku sekciju. Održano je nekoliko koncerata, predstava kao i niz gostovanja u drugim gradovima.

knjizevno vece 2

Sprovodimo projekte za razvoj volonterizma mladih Roma i Romkinja. U našem gradu, zahvaljujući volonterizmu, u romskim naseljima uređena su dva sportska igrališta i jedan park.

Svake godine izvodimo program Romi svome gradu – koji se realizuje u okviru Pirotskog kulturnog leta. Cilj programa je prezentacija i očuvanje romske kuluture.

okrugli sto

Organizujemo seminare, radionice, tribine, okrugle stolova, izložbe i druge javne događaje u cilju jačanja naše zajednice. Teme kojima se bavimo su ljudska prava, borba protiv trgovine ljudima, ukidanje prakse ranih brakova i mnoge druge.

Sarađujemo sa opštinom Pirot i lokalnim institucijama na rešavanju mnogih problema romske zajednice. Naša organizacija je članica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Pirot. Veliki deo našeg rada usmeren je na unapređivanje položaja Romkinja. Naročito smo ponosne na program ekonomskog osnaživanja žena.

lokalno akcioni plan rom

Učestvovali smo u radnim grupama za izradu lokalnih akcionih planova za decu, za mlade i unapređenje položaja žena. Inicirale smo Lokalni akcioni plan, koji je usvojen, za ekonomsko osnaživanje Romkinja.

Organizovale smo prvi Ženski romski biznis forum za ekonomsko osnaživanje Romkinja 2013. godine i oformile Malu radionicu, mesto na kome se Romkinje obučavaju u izradi nakita i suvenira. Učestvovale smo i na mnogim izložbama ženskog stvaralaštva u zemlji.

sajam staroplaninskih jela.jpg 2

8 martČlanice smo Romske ženske mreže. U kampanji Mesec romskog ženskog aktivizma svake godine organizujemo okrugle stolove i radionice.

 

 

Kontakt:

Udruženje Ternipe

Telefon:  061 32 24 695

E-mail:  nvoternipe@gmail.com

https://www.facebook.com/pages/NVO-UDRUZENJE-GRADJANA-TERNIPE/109333455765734?fref=ts

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *