Udruženje ROMSKA SNAGA iz Ilandže

>ENGLISH    >RROMANO

Romska snaga je organizacija iz malog mesta Ilandža u opštini Alibunar u Južnobanatskom okrugu u Vojvodini.
Postojimo od 2010. godine. Pomažemo Romima i Romkinjama da ostvare svoja prava i da dođu do bitnih informacija. Uputile smo ih i u Dekadu Roma…

Aktivne smo u pružanju podrške romskoj deci u školovanju, posebno devojčicama. Cilj nam je da se školuju i ostvare pravo na stipendiju. Obaveštavamo zajednicu o konkursima za stipendije. Pomažemo pri popunjavanju formulara i prikupljanju dokumentacije. Možemo da se pohvalimo da su već četiri genaracije naše dece uspešno završlile srednje škole. Mnogi od njih su upisali fakultete.

Ilandza1Dragica Novakov – ROMSKA SNAGA

Veoma važna tema kojom se bavimo je rana udaja naših devojčica. Često organizujemo radionice i razgovore na ovu temu sa devojčicama, devojkama i njihovim roditeljima. Obilazimo ih i u naseljima i ukazujemo na posledice koje nastaju zbog rane udaje, posebno na zdravlje. Ističemo da je obazovanje podjednako važno i za mušku i za žensku decu.

Romska snaga je deo Romske ženske mreže i učestvujemo u aktivnostima koje Mreža organizuje. Posebno nam je draga i značajna kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma.

Da vam ispričamo priču o našoj uspešnoj akciji iz ove kampanje:

Ilandza2

 

2013. godine smo organizovale akciju “Na kafi kod…” Odabrale smo da to bude na kafi kod Mariške. Pozvale smo članove i članice naše lokalne samouprave i nekoliko mladih Romkinja iz naselja.

 

Mariška Novakov
ROMSKA SNAGA

U Ilandži do tada nije bilo pedagoških asistenata u školi. Na kafi smo pokrenule tu temu, jer znamo da postoji velika potreba da se to zanimanje uvede. Jedna od devojaka, koja je završila srednju školu i koja ima zvanje nastavnice romskog jezika – dobila je posao. Sada je pedagoška asistentkinja u Osnovnoj školi “Miloš Crnjanski”.

 

PODRSKA-SUPPORT from MRZA.info on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *