ROMKINJE – NOSITELJKE PROMENA

Kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma, koja traje od 8. marta – Međunarodnog dana žena do 8. aprila – Međunarodnog dana Roma i Romkinja, povod je da se aktivistkinje Romske ženske mreže obraćaju javnosti i predstavnicima/ama vlasti i skrenu pažnju na svoj položaj u Republici Srbiji, kroz čitav niz manifestacija i aktivnosti širom zemlje.

Aktivnosti u ovogodišnjoj kampani se sprovode u okviru projekata “Romkinje nositeljke promena”, podržanog od strane regionalog programa UN Women  “Sprovođenje normi, promena svesti”, kao i projekta “I prava Romkinja su ljudska prava”, podržanog od strane CARE International u okviru proigrama “Za aktivnu inkuziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II.”

I PRAVA ROMKINJA SU LJUDSKA PRAVA

Jedna od tema ovogodišnje kampanja Mesec romskog ženskog aktivizma je pravo na izbor partnera i skretanje pažnje na maloletničke brakove kao kršenja prava dece i prava žena.

Povodom toga, jedna od sprovedenih aktivnosti je bila i šetnja od Trga Republike do kraja Knez Mihailove ulice u Beogradu, održana 21. marta, na Međunarodni dan protiv rasizma, kojom smo želele da skrenemo pažnju na aktuelne maloletničke brakove i kršenje prava dece i žena.

Uz aktivistkinje Bibije i drugih romskih ženskih organizacija, u šetnji su učestvovali i direktor Unicef-a u Srbiji Mišel Sen Lo, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović, kao i predstavnici/e drugih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Šetnja je podržana u okviru projekta “I prava Romkinja su ljudska prava”, koji se realizuje kroz program “ Za aktivnu inkuziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II.” Pored aktivisktinja iz Srbije, u kampanju su uključene i romske ženske organizacije iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tekst o ovom događaju i izjave Slavice Vasić iz Bibije i Brankice Janković poverenice – možete pogledati na sajtu RTS-a:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3079391/romska-zenska-mreza-vise-od-50-odsto-romkinja-se-uda-pre-18-godine.html

(fotografije preuzete sa sajta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti)