Pridružite nam se u borbi protiv rasizma!

Danas je Međunarodni dan borbe protiv rasizma.

Iako svako ljudsko biće ima sva prava i slobode, bez obzira na boju kože ili neke druge razlike, i dalje su rasizam, diskriminacija i ksenofobija veliki problem u svim društvima.

Pozivamo vas da nam se pridružite u borbi protiv rasizma – ne samo za ovaj dan, već kad god osetite da je važno suprotstaviti se netoleranciji, sputavanju i ponižavanju onog drugog!

Ovogodišnja tema Ujedinjenih nacija je promovisanje tolerancije, inkluzije, jedinstva i poštovanja različitosti u kontekstu borbe protiv rasne diskriminacije, a državne institucije se pozivaju da preduzmu sve mere.

Podatak da se svaka druga pritužba na osnovu nacionalne pripadnosti, podneta Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u 2017. godini, odnosila na diskriminaciju Roma i Romkinja pokazuje da je još uvek težak položaj ove nacionalne manjine, čiji brojni pripadnici žive u isklјučenosti i siromaštvu, navedeno je na sajtu Poverenika. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je dužnost svih nadležnih da preduzimaju mere aktivne politike zapošlјavanja, ostvarivanja prava i usluga iz socijalne i zdravstvene zaštite, pobolјšanje uslova stanovanja i efikasniju inkluziju romske dece u sistem obrazovanja, bez segregacije i diskriminacije.

Celu vest možete pročitati ovde: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/saopstenje-povodom-medunarodnog-dana-borbe-protiv-rasizma-5/

Međunarodni dan borbe protiv rasizma ustanovljen je od Ujedinjenih nacija 1966. i od tada se obeležava 21. marta svake godine.