MRZA.INFO i NA BEFEM-u

Verujemo da ste već pročitale/i na našoj Facebook stranici, ali evo da se podsetimo i nekih dešavanja između dva Meseca romskog ženskog aktivizma!

BEFEM1

U okviru sedmog BEFEM-a, 5. i 6. decembra 2015. godine predstavile smo web sajt www.mrza.info, delile nalepnice i bookmarker-e. Atmosfera i druženje su bii fenomenalni! Zahvaljujemo organizatorkama BEFEM-a na pozivu i podršci.

BEFEM2

Ali, to nije sve! Zajedno smo organizovale i akciju prikupljanja igračaka za Biblioteku igračaka za romsku decu! Tokom dva dana Festivala – kutija je napunjena!

KUTIJA1

Ovog puta, razne slikovnice i igračke dodeljene su beogradskom udruženju MALI PRINC, koji deci iz romskih naselja pruža prostor za igru i učenje.

U narednim akcijama ćemo prikupljati nove igračke, knjige i slikovnice i za Biblioteke igračaka u drugim gradovima. Želja nam je da svako dete može da razvija svoj svet mašte i širi svoja znanja!

MALI_PRINC_03Slavica Lola Vasić, Udruženje MALI PRINC – Beograd:

Udruženje „Mali princ“ je osnovano 2002. godine i radimo sa decom iz marginalizovanih grupa. Najviše radimo sa romskom decom i naša misija jeste inkluzija romske dece u sistem obrazovanja, kao i inkluzija Roma uopšte. Imamo prostor u kome dolaze deca i imamo nešto igračaka ali nam je potrebno još. Prostor smo dobili u Mesnoj zajednici Mirijevo, od Opštine Zvezdara. Planiramo da to bude mesto gde će moći da dolaze sva deca iz ovog kraja. Imamo i ambiciozni plan da tako nešto napravimo u svim mesnim zajednicama na opštini Zvezdara. Želja nam je da taj prostor, bez nadoknade, koriste mladi, zapravo – svi kreativni ljudi koji imaju ideje! 

MALI_PRINC_13

Kroz sve naše aktivnosti: pozorište, različite radionice i dopunsku nastavu, dolazi nekoliko stotina dece, a do sada je kroz sve naše programe prošlo oko 5000 mališana. Ovo je prvi put da skupljamo igračke i hvala mnogo BEFEM-u i svim našim drugaricama i koleginicama iz Romske ženske mreže – u ime prinčeva i princeza iz „Malog princa“.

I, na kraju, da se podsetimo i kako je sve počelo! Pogledajte sa koliko radosti su najmlađi iz „Malog princa“ ukrašavali kutiju za prikupljanje igračaka!

MALI_PRINC_09MALI_PRINC_15MALI_PRINC_14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *