LESKOVAČKE ROMKINJE LE-RO

>ENGLISH   >RROMANO

Mi smo aktivistkinje iz Leskovca i do sada smo bile neformalno organizovane kao Inicijativa Romkinja.

_DSC0476

U periodu ovogodišnje kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma ćemo registrovati organizaciju pod nazivom Leskovačke Romkinje.

Naš najveći doprinos je osnaživanje žena iz romske zajednice za rešavanje problema sa kojima se susrećemo, u obrazovanju, zaštiti zdravlja i političkoj participaciji.

IMG_2707_resizeOdržale smo veliki broj radionica i javnih akcija u romskim naseljima u Leskovcu.

Trudimo se da devojčicama prenesemo koliko je važno obrazovanje. Primetni su rezultati, jer sve više njih upisuje srednje škole.

IMG_2699

Često organizujemo preventivne preglede žena. Koliko je to značajno govori i podatak da je kod četiri žene na vreme otkriven kancer. Te žene su zdravstveno zbrinute i one su sada zdrave. Takođe, žene sa kojima radimo su sada odgovornije prema sebi i svom zdravlju.

Sarađujemo i sa romskim crkvama u Leskovcu. I tu održavamo radionice iz oblasti zdravlja.

20140918_174212_resizeUspešne su bile i radionice u vreme izbora za Nacionalni savet romske nacionalne manjine. Tada su žene dobile informacije o glasanju i koliko je njihov glas bitan.

Beograd_protest_osmi_mart_AA_4, andjaSa organizacijom Ženski prostor iz Niša i Ternipe iz Pirota radimo na sistemskim rešenjima za probleme Romkinja u Leskovcu.

Deo smo feminističkog pokreta u Srbiji i rado učestvujemo u aktivnostima sestrinskih organizacija Romske ženske mreže, čije smo članice od samog početka njenog postojanja.

 

Svake godine u kampanji Mesec romskog ženskog aktivizma doprinosimo da se smanje predrasude i stereotipi, naročito prema Romkinjama.

 

1977448_681023215273635_1246202298_n

Cilj nam je i da naše udruženje bude prepoznato u lokalnoj samoupravi. To bi nam bila značajna podrška u radu na poboljšanju položaja Romkinja i ljudskih prava.

 

Kontakt:

Leskovačke Romkinje

061 24 44 934

E-mail:   lero.leskovac@gmail.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *