INICIJATIVA ROMSKIH STUDENTKINJA

>ENGLISH   >RROMANO

Naša inicijativa je neformalna grupa mladih Romkinja koja od 2011. godine sprovodi aktivnosti usmerene ka podizanju vidljivosti Romkinja na univerzitetima u Srbiji.

Kroz facebook grupu, koja je do sada okupila blizu dve stotine studentkinja romske nacionalnosti iz cele Srbije, informišemo o aktuelnostima u studentskoj zajednici, romskom i ženskom pokretu kao i o aktivnim konkursima čiji je cilj poboljšanje studentskog statusa i dodatno neformalno obrazovanje.

3

Radimo na prevazilaženju društveno nametnutih razlika među mladima i negujemo principe ravnopravnosti, multikulturalnosti, solidarnosti i zajedničkog rada. Sarađujemo sa omladinskim, ženskim i studentskim organizacijama. Postavljamo pitanja koja se odnose na status romskih studenata i studentkinja, ali i drugih mladih Romkinja i Roma u Srbiji.

5 Gradimo prijateljstva i partnerstva sa drugim organizacijama

Učestvujemo u aktivnostima i kampanjama za promociju obrazovanja Roma i Romkinja, posebno devojčica.

Aktivnosti sprovodimo i u Novom Sadu.

Učestvovale smo i u pisanju Lokalnog akcionog plana za Romkinje u Novom Sadu, koji sada sadrži i devet dodatnih mera za poboljšanje standarda studentkinja Romkinja.

4 Akcija Sve ono sto ja

U okviru kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma, na Svetski dan Roma 2013. godine, organizovale smo druženje pod nazivom Sve ono što sam ja, radi međusobnog upoznavanja i ostvarivanja saradnje.

Na akciji smo okupile profesorice sa 5 različitih fakulteta u Novom Sadu, Romkinje studentkinje, kao i predstavnice omladinskih udruženja i medija.

6 Akcija Boja koze nista ne moze

Uličnom akcijom Boja kože ništa ne može, u okviru kampanje 2014. godine, zajedno sa aktivistkinjama 7 studentskih organizacija sa različitih fakulteta, okupile smo oko 170 studenata i studentkinja koji su romskim studentima i studentkinjama čestitali Svetski dan Roma i poslali poruke podrške.

7

Redovno učestvujemo i u specijalnim sednicama Skupštine Srbije koje se tiču položaja Romkinja, a koje Romska ženska mreža inicira u okviru kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma.

2 Govorimo u javnosti o problemima mladih Roma i Romkinja

 

Kontakt:

E-mail:  irs.novisad@yahoo.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *