INICIJATIVA ROMKINJA, PROKUPLJE

>ENGLISH   >RROMANO

Kao i u mnogim gradovima u našoj zemlji, i u Prokuplju se Romkinje suočavaju sa brojnim problemima. Naša inicijativa je nastala iz potrebe da menjamo svoj položaj.64860_528251167217508_1331982033_n

Žene okupljene u ovu inicijativu su deo Romske ženske mreže od osnivanja i aktivno učestvujemo u njenom radu.

425357_10150600978151927_392023578_nDeo smo i podmreže Zajedno možemo koja okuplja aktivistkinje iz južne Srbije.

Organizovale smo brojne radionice, tribine, okrugle stolove i ulične akcije u saradnji sa sestrinskim organizacijama iz Mreže.

_DSC1021 Dosadašnje aktivnosti su najviše usmerene na unapređivanje zdravstvene zaštite žena. Aktivne smo i u drugim oblastima kao što su borba protiv dikriminacije, politička participacija, obrazovanje…

Ponosne smo i na brojne romske učenice Srednje medicinske škole u Prokuplju. One nam pomažu u uličnim akcijama promovisanja obrazovanja kod Romkinja.

miraakcija slika2 U okviru kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma, učenice i medicinske sestre Romkinje, su u belim mantilima, prolaznicama i prolaznicima merile pritisak i nivo šećera u krvi. Značajna nam je i podrška koju dobijamo od lekara i lekarki Doma zdravlja. Oni vrlo rado učestvuju u našim akcijama, koje su pozitivno ocenjene i od naših sugrađana i sugrađanki.

Naša aktivistkinja je u okviru Kampanje Mesec Romskog ženskog aktivizma predstavljala Romsku žensku mrežu u emisiji Žene, TV Prva, i na to smo jako ponosne.

http://zenskiprostor.org/galerije/video-galerija

Sa organizacijama Ženski prostor i Ternipe učestvujemo na izradi Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Romkinja.

Naša namera je da inicijativa Romkinja iz Prokuplja preraste u organizaciju koja će biti prepoznata na lokalnom nivou kao partnerska organizacija u procesu unapređenja života građana i građanki Prokuplja.

Kontakt:

065 69 22 101

E-mail:   inicijativa.romkinja.prokuplje@gmail.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *