INICIJATIVA ROMKINJA, LJUBOVIJA

>ENGLISH   >RROMANO

Ljubovija je opština na zapadu Srbije, na samoj granici sa Bosnom u kojoj živi oko pedeset romskih porodica. U opštini ne postoji ni jedno registrovano romsko udruženje, a neformalno okupljanje žena u Inicijativu Romkinja nastalo je iz želje da same menjamo svoje živote.

2014. (4) Radionica u opstini Osecina
U saradnji sa lokalnim institucijama i organizacijama, realizovale smo više akcija u Ljuboviji i susednim opštinama.

2010. (1b)
Jedna od prvih radionica bila je na temu romskog i ženskog aktivizma, o pozitivnim primerima i načinima na koji žene mogu aktivno da se uključe u rešavanje problema. Od tada je naš rad usmeren na motivisanje i osnaživanje žena da budu donositeljke odluka u svom životu.

2014. (5.) Banja Koviljaca
Važna tema o kojoj govorimo je obrazovanje. Posebno se obraćamo majkama devojčica i ohrabrujemo ih da podrže svoje kćerke da nastave školovanje, da upisjuju srednje škole i fakultete. Učenice srednjih škola i studentkinje svojim životnim pričama najbolje pokazuju koliko je obrazovanje bitno.

2014. (3) Jalovik
Takođe smo organizovale i radionice o političkoj participaciji i važnosti učestvovanje u izbornim procesima. Upoznale smo žene sa procedurom upisa u Poseban birački spisak, sa istorijatom i nadležnostima Nacionalnog saveta. Pružile smo im informacije o mogućnostima ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava preko ovog predstavničkog tela.

JALOVIK1 2
Naša inicijativa je članica Romske ženske mreže.

Redovno pratimo medijska izveštavanja o Romima i Romkinjama zajedno sa drugim članicama Mreže. Javno osuđujemo medijska izveštavanja koja raspiruju stereotipe, predrasude i koriste govor mržnje prema romskoj populaciji, kao i prema ženama generalno. Tako smo reagovale i na reklamu koja jevređala dostojanstvo Roma i Romkinja. Reklama je bila puštana na ljubovijskoj radio stanici i u dogovoru sa uredništvom tog radija, izbačena je iz programa.

_DSC1296
Redovno učestvujemo u Kampanji romskog ženskog aktivizma. Izdvojile bismo projekciju filma Drugačije 2012. godine na kojoj je prisustvovalo preko trideset žena iz različitih ustanova i institucija, kao i žena iz romskih naselja. Ova akcija je imala posebnu važnost u motivisanju devojaka da nastave školovanje.

Kontakt:

Inicijativa Romkinja Ljubovija

Telefon:  0643138565

E-mail:  marina.vrganj@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *