Inicijativa Romkinja – Lebane

>ENGLISH   >RROMANO

Lebane je siromašna opština na jugu Srbije. Položaj Roma i Romkinja je težak. Većina porodica živi od socijalne pomoći.

Žene su ugrožene na mnogo načina – u obrazovanju, zbog nedostatka posla, diskriminacije, siromaštva, nasilja u porodici…

_DSC0749

Naša inicijativa postoji od 2012. godine, kada smo se priključile kampanji Mesec romskog ženskog aktivizma. Želimo da nađemo rešenja za težak položaj u kome se nalazimo.

IMG_20140325_130423

Organizujemo radionice sa ženama u romskom naselju i sprovodimo aktivnosti koje su usmerene na unapređivanje zdravstvene zaštite žena.

IMG_20140325_124953

Deo smo podmreže “Zajedno možemo”, koja okuplja romske aktivistkinje u južnoj Srbiji. Učestvovale smo u edukacijama za podizanje kapaciteta romskih ženskih inicijativa, u organizaciji Ženskog prostora iz Niša i Ternipe iz Pirota.

_DSC0750 http://jugmedia.info/2013/07/30/radionica-za-osnazivanja-zena-romske-nacionalnosti/

U okviru tih aktivnosti, naša opština je 2014. godine potpisala memorandum o saradnji lokalne samouprave i romskih aktivistkinja. Zagovaramo izradu lokalnih akcionih planova za poboljšanje položaja žena i ekonomskog osnaživanja Romkinja.

Verujemo da će se naša inicijativa i dalje razvijati i da ćemo uskoro oformiti organizaciju koja će zastupati interese Romkinja na teritoriji opštine Lebane.

 

Kontakt

E-mail:  inicijativalebane@gmail.com

Facebook:    https://www.facebook.com/sanela.pesic.353

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *