INICIJATIVA ROMKINJA IZ BABUŠNICE

>ENGLISH   >RROMANO

Mi smo grupa žena, aktivne u opštini koja je po zvaničnim podacima jedna od najsiromašnijih u Srbiji. Okupile smo se oko ideje da doprinesemo boljem položaju Romkinja. Cilj nam je da ukažemo na važnost rešavanja problema sa kojima se suočavamo.

_DSC0930

Naša najvažnija aktivnosti je informisanje romske zajednice o afirmativnim merama u obrazovanju. Pomažemo u ostvarivanju prava mladih Roma i Romkinja prilikom upisa u srednje škole i na fakultete. Edukujemo ih i o važnosti obrazovanja.

Aktivne smo i na osnaživanju žena da se ekonomski osamostale. Zajedno izrađujemo ručne radove. Naša ideja je da otvorimo mogućnost plasiranja proizvoda na tržište, kako bi žene mogle da dođu do sredstava za život i do svoje autonomije.

IMG_20141126_095028
Sarađujemo sa lokalnom samoupravom u Babušnici. Inicirale smo izradu Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Romkinja, a naša je opština pokazala spremnost da u tome učestvuje. Memorandum o saradnji i donošenju i primeni akcionog plana sa našom inicijativom potpisale su lokalne vlasti i organizacije Ženski prostor iz Niša i Ternipe iz Pirota.

_DSC0275
Ponosne smo što smo osnažene, ohrabrene i spremne da naša inicijativa preraste u organizaciju.

_DSC0931

Pored toga što smo deo mreže Zajedno možemo, koja okuplja romske aktivistkinje sa juga Srbije, raduje nas što smo deo romskog ženskog pokreta. Učestvujemo u kampanji Mesec romskog ženskog aktivizma i na taj način utičemo na javnost kako bi stereotipa i predrasuda bilo što manje.

 

Kontakt:

INICIJATIVA ROMKINJA IZ BABUŠNICE

Telefon: 0655618751

E-mail:   dekidana@yahoo.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *