INICIJATIVA ROMKINJA – BUJANOVAC

>ENGLISH   >RROMANO

U našoj opštini još uvek ne postoji oformljena romska ženska organizacija. Odlučile smo da se angažujemo i da uz podršku ostalih članica Romske ženske mreže započnemo aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Asima DzuljaPosvećene smo jačanju romskog ženskog aktivizma u Bujanovcu i okolini. Od 2006. godine do danas izvele smo veliki broj radionica na srpskom i romskom jeziku.
Pored Bujanovca, aktivne smo i u Preševu. Veliki odziv žena i njihovo zadovoljstvo dobijenim informacijama i novim iskustvima – dokazuje da postoji velika potreba za ovakvom vrstom rada na jugu Srbije.

Teme kojima se bavimo su obrazovanje Romkinja, kao i podizanje svesti o važnosti poboljšanja položaja romskog stanovništva. Posebna pažnja nam je usmerena na prava žena u porodici i zajednici. Pružamo informacije o zaštiti zdravlja i pristupa zdravstvenoj zaštiti.

asimaSmatramo da je bitno govoriti o važnosti učešća žena u političkom životu. U vreme izbora za Nacionalni savet romske nacionalne manjine smo učestovale u informisanju Romkinja o pravu da izađu na glasanje, što su pokrenule članice naše Mreže.

Zajedno sa sestrinskim organizacijama Ženski prostor iz Niša i Ternipe iz Pirota, uspostavile smo saradnju sa donosiocima odluka i pokrenule važna pitanja. Jedno od njih je izrada Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Romkinja u Bujanovcu.

DSC03922

Svake godine u kampanji Mesec romskog ženskog aktivizma organizujemo sistematske preglede i predavanja o zdravlju žena.

DSC03763

U ovogodišnjoj kampanji ćemo registrovati prvu romsku žensku organizaciju u Bujanovcu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *